hits

Hege Trovåg

EKSTRA GROVT BRØD

Jeg er veldig glad i grovt brød, men synes de men kjøper sjeldent blir grovt nok. Så da må jeg lage de selv, men jeg har jo sjeldent alle ingrediensene til å følge en oppskrift. Da blir det litt egen komponering, men det er greit å ha en oppskrift å jobbe ut fra. Oppskriften jeg brukte finner du HER

INGREDIENSER 

Bløtlegging: 350 g fullkornshvetemel - 150 g sammalt rug, grov -15 g hvetekli - 5 dl vann -

Hoveddeig: 200 g hvetemel - 50 g gresskarkjerner - 35 g honning - 25 g fersk gjær - 10 g havsalt i flak - vann til pensling - gresskarkjerner til pynt-

Jeg hadde ikke fullkornshvetemel eller havrekli. Fullkornshvetemel ble byttet ut med en blanding av fint og grovt spelt mel. Jeg hadde ikke noe som kunne minne om havrekli, så da tilsatte jeg hakket valnøtter istedenfor. Fersk gjær er heller ikke noe jeg pleier å ha, så da brukte jeg en pose tørrgjær. Selv om jeg byttet ut en del av ingridiensene, synes jeg det ble et veldig vellykket resultat. 

SLIK GJØR DU:

 • Bløtlegging: Bland sammen ingrediensene til bløtleggingen i en bakebolle, og la stå på kjøkkenbenken i 20 minutter.
 • Hoveddeig: Ha resten av ingrediensene i samme bakebolle som bløtleggingen. Elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin på laveste fart i ca. 10 minutter. Bruk «tyggegummitesten» for å sjekke om deigen er ferdig eltet.
 • Dekk bollen med plast, og la deigen heve til dobbel størrelse, ca. 1 time.
 • Ta deigen ut på et lett melet bord. Del i to like store emner, som du former til avlange brød. Pensle brødene med vann, rull i gresskarkjerner og legg i smurte 1-litersformer.
 • Dekk med plast eller et klede, og la brødene etterheve til dobbel størrelse.
 • Forvarm ovnen til 250 °C. Sett brødene inn på en rist nederst i ovnen, og senk temperaturen til 200 °C. Stek i ca. 45 minutter. Ha brødene ut av formene, og avkjøl på rist.
 • Skrevet: 19.03.2017
 • Klokken: 15:03
 • Kategori: Mat & Drikke
 • Kommentarer: 11

LUNSJ

Endelig har jeg begynt å fungere på matfronten igjen, det er deilig å spise noe annet en havregryn. Etter en lenger periode som matlei, var ikke innholdet i kjøleskapet noe å skryte av. Så da var det bare å ta kreativiteten i bruk, og dette ble veldig velykket. 

- Kylling - Løk - Rødløk - Paprika - Gulrot - Lime - Rømme - Taco Lefser - Tacokrydder - 

Først skjærte jeg to kylling filleter i strimler å stekte det, så skjærte jeg opp løk, gulrot og paprika og stekte det med tacokrydder. Jeg blandet alt sammen i en ildfast form å lot det stå i steikeovnen på 200 grader i 10 min, mens jeg fant frem og varmet lefser. En god skje rømme på hver lefse og fylte dem med kylling og grønnsaker, toppet med lime og rullet dem sammen. Rask, lettvint og veldig god middag / lunsj. Jeg lager aldri bare en porsjon av noe, om det blir veldig mye fryser jeg noe og resten blir til dagen etter. Ingenting er bedre en å ha ferdige hjemmelaget middager i frysen, så kan jeg bare velge meg en når jeg ikke har tid til å lage mat.
 

 • Skrevet: 14.03.2017
 • Klokken: 16:32
 • Kategori: Mat & Drikke
 • Kommentarer: 13

HJEMMELAGET SPELTLOMPER

Når jeg besøkte min bonusbestemor i går, fikk jeg servert potetkaker med smør og sukker. Jeg ble da veldig inspirert til å lage de selv, men da som speltlomper. Det passet utmerket, med tenke på at jeg fikk en steketakke til jul som jeg vil bruke så mye som mulig. Jeg hadde noen mandelpoteter i kjøleskapet som det var på tide å bruke opp, jeg liker nemlig ikke å kaste mat. Så de har ført til mange spennende kombinasjoner på kjøkkenet, ikke alle like vellykket vel og merke. 

Speltlompene mine består av tre ingredienser; POTET - SALT - SPELTMEL. Forholdene tok jeg litt på gefylen, men det finnes nok mange oppskrifter med eksakte mål. Jeg skrelte potetene før jeg kokte de, så jeg kunne mose de når de var varme, jeg tror de varme potetene og saltet gir de en spesiell konsistens. Når potetmosen var blitt seig, tilsatte jeg speltmel til jeg kunne elte deigen lett. Som sagt så prøvde jeg meg frem, og tilsatte mer melt til hvert emne før jeg kjevlet dem ut. Jeg stekte dem så på takka, man kan også bruke en tørr steikepanne. Jeg prøvde meg litt frem på temperaturen, og hvor lenge jeg skulle steike de. Så noen ble litt mye steikt, som førte til at de fikk en flatbrød lignende konsistens. Jeg anbefaler å ha et dynetrekk eller noe annen stoff med litt tjukkelse på, til å legge de inni når de skal avkjøles. Da beholder de på fukten, som igjen gjør at de blir myke og gode. 

På mine hadde jeg salat, italiensk salat, paprika og skinke. Synes de ble helt supre til lunsj og kveldsmat, det er deilig å bytte ut brødmaten med noe som er minst like lettvint. 

 • Skrevet: 26.02.2017
 • Klokken: 17:28
 • Kategori: Mat & Drikke
 • Kommentarer: 7

HJEMMELAGET LØKRINGER

Det å bo på en øy er ikke bare velstand, i hvertfall ikke om man en veldig glad i junk-food. I kveld fikk jeg akutt lyst på løkringer, og siden butikken er stengt, var det bare en ting å gjøre, lage de selv! 


Oppskrift: 

- 1 stor løk - 80 gram Hvetemel - 50 gram Potetmel - 1 spiseskje Bakepulver - 1 teskje Salt - 1 knivsodd Pepper - 2 dl Øl -

Begynn med å blande sammen de tørre varene, og tilsett deretter ølen og rør sammen. Skjær løken i skiver på langs, slik at du får ringer. Fyll frityrolje i en kjele så du har ca. 2 cm fra bunnen. Sett platen på medium varme, for å sjekke om oljen er varm nok, kan du bruke skaftet på en tresleiv og stikk i bunnen på kjelen. Om det da begynner å boble rundt skaftet som er i oljen, er den varm nok. 


Bruk en gaffel til å vende ringene rundt i røren, la de gjerne renne av seg overflødig røre før du legger dem i oljen. Stek ringene på begge sider til de har fått en gyllen farge. Når ringene er ferdig legg de over på kjøkkenpapir.

Jeg valgte å lage to forskjellige dipper, så drakk jeg resten av ølen til. God helg! 

 

 • Skrevet: 11.02.2017
 • Klokken: 20:02
 • Kategori: Mat & Drikke
 • Kommentarer: 4
Hege Trovåg

"Jenta med 100 hobbyer" Hverdagslig og avslappet blogg med mange DIY´s og tips til en enklere hverdag. Ikke ekspert i noe, men flink til mye. Instagram : Hege_trovag


Kontaktinformasjon:


Hegetrovag.blogg@gmail.com


Search

Bloggdesign